Om udstillingen/og udstillerne

”Jeg er armenier” er en fotoudstilling af fotograf Sille Arendt og forfatter Kate Royster, som tager udgangspunkt i begges rejser til Armenien i 2014 og i herboende armenieres livsskildringer.

Sille Arendt og Kate Royster har talt med seks armeniere i Danmark og fotograferet dem samt deres familiealbum.

Hvordan har deres vej til Danmark været? Hvor i verden bor deres familie? Det er 100-året for folkemordet – næsten alle har mistet slægtninge. Hvad betyder det for dem? Hvad betyder det i dag at være armenier?

Hvilke drømme og håb har de for fremtiden?

I år er det 100 år siden, folkemordet på armenierne fandt sted.

Både før, under og efter folkemordet har der eksisteret nære relationer mellem danskere og armeniere. To danske kvinder, der i begyndelsen af 1900-tallet rejste til Anatolien i Osmannerriget, har efterladt sig tydelige spor: Læreren Karen Jeppe og sygeplejersken/missionæren Maria Jacobsen.

De to kvinder arbejdede størsteparten af deres liv for det armenske folks overlevelse. De blev på deres poster under folkemordet i 1915, og de genoptog deres arbejde i begyndelsen af 1920’erne. Karen Jeppe bl.a. som kommissær for Folkeforbundet i Aleppo/Syrien. Maria Jacobsen som stifter og leder af børnehjemmet ”Fuglereden” i Byblos/Libanon.

Og – det armenske folk overlevede!

Lidt over 3 mio. lever i Den armenske Republik i Kaukasus. Man skønner, at yderligere 7 mio. lever spredt over hele verden. I Danmark bor der omkring 3.000 armeniere.

 

OM UDSTILLERNE

Kate Royster,
cand.mag., forfatter

Min interesse for Armenien blev vakt, da jeg i 2010 var i Syrien. Jeg opdagede, at ”den danske kvinde Karen Jeppe” lå begravet i Aleppo. Og hvorfor dog det?

Min research førte mig ikke kun på sporet af en bemærkelsesværdig kvinde, men også direkte ind i Det armenske Folkedrab.

I 2013 udkom min bog Karen Jeppe og det armenske folk. Et liv – et kald, en biografisk fortælling om den ukendte danske heltinde, hvis liv og arbejde bidrog til det armenske folks overlevelse.

I 2014 besøgte jeg Armenien – inviteret af det armenske kulturministerium – på ti dages rundrejse med The Literary Ark. Det blev til et intenst møde mellem internationale og armenske forfattere. Og også til et møde med et folk, der har deres eget sprog, eget alfabet og egen tro. Og et land med en rig litteratur og ufattelige kulturskatte.

Bibliografi:
En usikker fremtid (SPF, 2014)
Karen Jeppe og det armenske folk. Et liv – et kald (SPF, 2013)
Læretid (SPF, 2010)
Det er så yndigt … (SPF, 2009)
Krigens ekko (SPF, 2007)
Riddersporer (SPF, 2006)
H.C. Andersen: Den lille havfrue, ill. Lars Bo (Gyldendal, 2005)
H.C. Andersen: Den grimme ælling, ill. Johannes Larsen (Gyldendal, 2004)
Sommer I byen – en antologi (CDR-Forlag, 1997)

Sille Arendt,
Fotograf

Sommeren 2014 spurgte jeg i Domkirken i København, om det ikke ville være oplagt at lave en fotoudstilling om armeniere i forbindelse med den økumeniske gudstjeneste som skulle holdes ved markering af 100 året for Det Armenske Folkedrab.

JA, fantastisk idé blev der sagt.

I efteråret 2014 besøgte jeg Armenien sammen med min familie og Haslev Kirkes ungdomskor i fem intense dage. Jeg mødte alt fra storbyliv til landidyl, stærke klosterrum, utrolige landskaber og overalt folk med en utrolig gæstfrihed og nysgerrighed til livet.

Det har været en gave at følge et folkeslag med så stærk og synlig en historie, kulturhistorie og religion. At opleve deres stolthed over at være armeniere og at opleve hvordan de bærer folkedrabet i deres hjerter.

Publikationer og fotoarbejde:
Dog/people – fotoudstilling, 2012
Kvinde kend din krop – bog, 2014
Fitzmanurice Voicework – bog, 2016
One big happy Smile-the Dogs – hundeportrætter og fotoudstilling, 2016
Kirken i København – hjemmeside for Københavns Stift
Vestervang Kirke – hjemmeside

 

LOGO’ET/SYMBOLET

jeg er armenier logo

Forglemmigej er symbolet på 100-året for folkedrabet – også selv om farven er violet i stedet for blå.

Fem kronblade symboliserer de fem kontinenter, hvor folkedrabs-overlevende fandt ly i en armensk diaspora.

Det sorte symboliserer fortiden – rædslen og minderne om folkedrabet.

Det lysviolette symboliserer nutiden – en samlende tankegang.

Det violette symboliserer fremtiden – farven bruges af præsterne i den armensk apostolske kirke, grundlaget for armeniernes oplevelse af identitet.

Det gule symboliserer evigheden – solens lys, liv og skaberkraft. De tolv søjler i rundkreds er et stiliseret billede på Folkedrabs Mindesmærket i Jerevan.

 

IN ENGLISH

”I am Armenian”

Armenians in Armenia and Denmark

Photo exhibition by Sille Arendt, photographer, and Kate Royster, writer

Photos from Armenia today – people, sacred places and landscapes; photos from ancient times’ Armenian family albums; and a brief history of two Danish witnesses to the Genocide, Karen Jeppe and Maria Jacobsen.

Sille Arendt and Kate Royster have photographed six Armenians in Denmark and have been allowed to peep into their family albums. And questions have been answered: What does it mean to be Armenian today? What does the Armenian Genocide Centennial mean to an Armenian? What dreams and hopes for the future does an Armenian have?